Cyprus Centre for the Research and Study of Music

GR   |  EN   |  IT   |  ES



ΚΥΠΡΟΣ

Δρ. Aύρα Πιερίδου Σκουτέλλα
Συντονίστρια του προγράμματος
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου,
C.C.R.S.M.

Η Δρ Αύρα Πιερίδου Σκουτέλλα σχεδίασε και συντονίζει τη στρατηγική σύμπραξη MusiChild. Είναι η ιδρύτρια και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου για την Έρευνα και Μελέτη της Μουσικής (C.C.R.S.M.). Ήταν μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Institute of Education-University of London με την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Δρ Lucy Green (2012 & 2013). Έχει διοριστεί μέλος της επιστημονικής επιτροπής (2014-2020) για την έκδοση International Journal of Music Education: Research (ISME).

Για την περίοδο 2002-2009 δίδαξε στη Μουσική Ακαδημία ARTE θέματα μουσικής παιδαγωγικής, εθνομουσικολογίας και ανθρωπολογίας της μουσικής. Σχεδίασε, δίδαξε και παρουσίασε τα δυο μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτικά προγράμματα για την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία του Ιδρύματος της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (2009 & 2010).

Είναι δημιουργός και συμπαραγωγός της έκδοσης: Κυπριακά Παραδοσιακά Τραγούδια για Παιδιά. Μέσα από την επιστήμη της μουσικής Παιδαγωγικής η οποία περιλαμβάνει μουσικοπαιδαγωγικό εγχειρίδιο, ψηφιακό δίσκο με παραδοσιακή εκτέλεση από φωνητικό σχήμα παιδιών και σειρά από τραγουδο-βιβλία.

Η έκδοση έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου το οποίο εξόπλισε τα δημόσια σχολεία με αυτήν. Η Αύρα ίδρυσε τα μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα Preludio (2002) για παιδιά (0- 8 χρόνων) και οικογένειες.

Έχει παρουσιάσει ερευνητικά άρθρα σε αριθμό διεθνών ακαδημαϊκών συνεδρίων και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εκδοτικούς οίκους.

Η Δρ Σκουτέλλα φοίτησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου, στο Eastman School of Music - University of Rochester, USA (B.M., με πλήρη CASP-Fulbright Scholarship), στο Reading University (M.A., Music Education) UK and στο Institute of Education-University of London (Ph.D., Music Education).

Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ)

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ), μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ιδρύθηκε το 1976 και σήμερα αποτελείται από 113 ιδιωτικές σχολές προσχολικής εκπαίδευσης (βρεφοκομικούς-παιδοκομικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία). Ο Σύνδεσμος αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο της ιδιωτικής προσχολικής εκπαίδευσης στην Κύπρο και ως κοινωνικός εταίρος εκφράζει τις θέσεις και απόψεις του σε επιτροπές για θέματα που αφορούν την προσχολική εκπαίδευση σε τεχνικές επιτροπές, στην Βουλή των Αντιπροσώπων και σε άλλες αρμόδιες κυβερνητικές αρχές. Kύριοι στόχοι του είναι: Η αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Μέλη του Συνδέσμου, η συνεχής ενίσχυση των Μελών του, για την πρόοδο και ανάπτυξη του επαγγέλματος των Βρεφοκόμων-Παιδοκόμων και Νηπιαγωγών στην Κύπρο, της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών - περιλαμβανομένης και της διοργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, συνεδρίων, διαλέξεων και άλλων δραστηριοτήτων - και η ανάπτυξη επικοινωνιακών σχέσεων με τους γονείς ή συνδέσμους γονέων για εποικοδομητικό διάλογο.

 

ΕΛΛΑΔΑ

Ζωή Διονυσίου
Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής
Παιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικών
Σπουδών,
Iόνιο Πανεπιστήμιο

Η Ζωή Διονυσίου είναι Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγικής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Σπούδασε Παιδαγωγική (Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, ΑΠΘ) και Μουσική (Πιάνο, Ανώτερα Θεωρητικά και Βυζαντινή Εκκλησιαστική Μουσική). Έχει Μεταπτυχιακό (M.A.) και Διδακτορικό Δίπλωμα (Ph.D.) στη Μουσική Παιδαγωγική από το Institute of Education του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Από τον Οκτώβριο του 2002 διδάσκει στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα κυριότερα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μουσική αγω- γή βρεφών και νηπίων, την εκπαίδευση εκπαιδευτικών μουσικής, τη διδακτική της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, καθώς επίσης και το συνδυασμό των τεχνών στη μουσική εκπαίδευση. Συντονίζει πλήθος δράσεων για τη μουσική στην κοινότητα που προσφέρει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπως προγράμματα μουσικής για βρέφη και νήπια, μουσικοπαιδαγωγικά προγράμματα σε μουσεία, πινακοθήκες και βιβλιοθήκες στην Κέρκυρα και αλλού. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του «Ψηφιακού Μουσικού Ανθολογίου για εκπαιδευτική χρήση - Ευτέρπη», που υλοποιείται από την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση και τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» μετά από τη βράβευση ISME - Gibson Award 2012.

Iωάννα Eτμεκτσόγλου
Επίκουρος Καθηγήτρια Μουσικής
Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής στο
Τμήμα Μουσικών Σπουδών,
Iόνιο Πανεπιστήμιο

H Iωάννα Eτμεκτσόγλου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Iλλινόις (Oυρμπάνα, H.Π.A.), από όπου έλαβε πτυχίο και μεταπτυχιακό στη μουσική παιδαγωγική και διδακτορικό (Ph.D) στη Μουσική Ψυχολογία με έμφαση στην εκπαίδευση (1992). Αργότερα σπούδασε μουσικοθεραπεία (Μ.Α. 2007) στο Anglia Ruskin University (Cambridge, Αγγλία). Aπό το 1995 εργάζεται στο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Iονίου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει μουσική ψυχολογία, μουσική για την ειδική αγωγή, εκπαιδευτική ψυχολογία για μουσικούς καθώς και εισαγωγικά μαθήματα μουσικοθεραπείας. Στον τομέα της εκπαιδευτικής ψυχολογίας με επίκεντρο τον ήχο και τη μουσική, ενδιαφέρεται για τη δημιουργία, πιλοτική χρήση και αξιολόγηση αναπτυξιακά και πολιτισμικά κατάλληλου διδακτικού υλικού. Πειραματίζεται με διδακτικές προσεγγίσεις οι οποίες βασίζονται στην ανακάλυψη και επεκτείνουν τη διδασκαλία σε πλαίσια εκτός τάξης. Οι προσεγγίσεις αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση της δημιουργικότητας των παιδιών, στην καλλιέργεια της ακουστικής τους αντίληψης και στην ανάπτυξη ικανοτήτων και κινήτρων για εκτίμηση του περιβάλλοντος μέσω εμπειριών με επίκεντρο τον ήχο.

 

ΙΣΠΑΝΙΑ

José Luis Aróstegui
Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο της Γρανάδα

Ο José Luis Aróstegui είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία στο Τμήμα της Μουσικής Εκπαίδευσης. Έχει κάνει σπουδές στη Δυτική κλασική μουσική, στην εκπαίδευση και στην ποιοτική έρευνα. Από το 2001 μέχρι το 2003 έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στις ΗΠΑ με υποτροφία του Υπουργείου Παιδείας της Ισπανίας. Έχει παρουσιάσει άρθρα σε αριθμό διεθνών συνεδρίων (AERA, ISME, AEA) και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και εκδοτικούς οίκους. Από το 2004 μέχρι το 2007, του ανατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει μια μεγάλης κλίμακας αξιολόγηση Προγραμμάτων Εκπαίδευσης για Δασκάλους Μουσικής στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Έχει επίσης ηγηθεί ενός ερευνητικού πρότζεκτ επιχορηγημένου από την Ισπανική κυβέρνηση σχετικά με το ρόλο της γυναίκας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ισπανίας. Έχει εργαστεί ως μέλος της Επιτροπής για τη Μουσική στα Σχολεία και την Εκπαίδευση των Δασκάλων, από το 2004 μέχρι το 2010 (ISME), υπηρετώντας ως Πρόεδρος της επιτροπής τα τελευταία δύο χρόνια σε αυτό το διάστημα. Είναι μέλος του Δ.Σ. του ISME (2012-16) και Εκδότης του Μουσικού Περιοδικού Revista Internacional de Education (Διεθνές Περιοδικό για την Εκπαίδευση).

Amaya Epelde Larranaga
Αντιπρύτανης Πανεπιστημιούπολη της Μελίγια , Πανεπιστήμιο της Γρανάδα

Η Amaya Epelde Larranaga είναι μέλος του προσωπικού του Τμήματος Μουσικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα (Contratada Doctora) και εργάζεται στην πανεπιστημιούπολη της Μελίγια. Αυτή την περίοδο διδάσκει στα προγράμματα παιδαγωγικής των δασκάλων για την Παιδαγωγική της Πρώτης Παιδικής Ηλικίας και του Δημοτικού, όπως επίσης και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την παιδαγωγική των δασκάλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτά τα θέματα σχετίζονται με τη μουσική εκπαίδευση και τις μεθόδους έρευνας στον τομέα της εκπαίδευσης. Ο τομέας ειδίκευσής της είναι η δημιουργικότητα στη μουσική εκπαίδευση τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στις βαθμίδες του Δημοτικού, έχοντας δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικά και διεθνή περιοδικά και βιβλία, ως αποτέλεσμα ερευνητικών πρότζεκτ στα οποία έλαβε μέρος. Είναι επίσης η συντάκτρια του περιοδικού «Publicaciones”, το οποίο εκδίδεται από το Τμήμα Παιδαγωγικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μελίγια. Από το 2012, είναι αντιπρύτανης και εκπροσωπεί τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γρανάδα στην Πανεπιστημιούπολη της Μελίγια.

 

ΙΤΑΛΙΑ

Paola Anselmi
Scuola Popolare di Musica Donna Olimpia, Rome, Italy

H Paola Anselmi είναι μουσικοπαιδαγωγός, συντονίστρια προγραμμάτων, συγγραφέας και εκπαιδεύτρια. Στη δουλειά της έχει αφιερωθεί ως μουσικοπαι- δαγωγός για παιδιά, συντονίστρια του διεθνούς πρότζεκ Musica in Culla (Μουσική στην Κούνια) στην Ιταλία και Ισπανία, συντονίστρια για τη μουσική εκπαίδευση της πρώτης παιδικής ηλικίας για την Scuola Popolare di Musica Donna Olimpia (Μουσική Σχολή Ντόννα Ολύμπια) στη Ρώμη, και εκπαιδεύτρια δασκάλων, νηπιαγωγών, μουσικών και παρουσιάστρια σε κονσερβατόρια, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα στην Ιταλία, Ισπανία, Παλαιστίνη και Ισραήλ. Η δουλειά της Paola επικεντρώνεται στο να μεταμορφώσει τη σημασία της μουσικής στη ζωή και ανάπτυξη ενός παιδιού σε πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή των παιδιών. Εδώ και χρόνια επιδεικνύει ενδιαφέρον για τις διάφορες κουλτούρες και μουσικές παραδόσεις, πειραματιζόμενη στην πράξη με τη γλώσσα της μουσικής ως στοιχείο ενοποίησης, επικοινωνίας και ανάπτυξης σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες και πάρα πέρα.